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RACING RULES GUIDANCE 
 

 

RULES DISPUTES QUESTIONS AND ANSWERS 
 
 
Q1. Can arbitration be re-opened under rule 66 at the request of one of the parties 

or the arbitrator? 
A1. No.  Arbitration is closed when the arbitrator has given an opinion on whether any boat 

may have broken a rule.  When that is accepted by all parties, together with a Post-
Race Penalty if appropriate, the protestor is invited to withdraw the protest and the 
arbitration cannot subsequently be reopened. However, if this is not accepted by all 
parties, the protest will be heard by a protest committee. In addition, the arbitrator can 
refer the protest to a protest committee if they feel the matter is too complex for 
arbitration and they are unable to make decision. 

 
Q2.  Can redress be awarded at arbitration? 
A2.  Requests for redress cannot be heard by RYA Arbitration. 
 
Q3.  Can an arbitration outcome outcome be appealed under rule 70? 
A3.  No. Arbitration is not a protest committee hearing.  
 
Q4.  What should the arbitrator do should they suspect that, because of the non-

binding nature of an RYA Arbitration decision, a competitor is using the 
service to ‘fish for answers’ and will then take those answers to a protest 
committee hearing? 

A4.  The arbitrator should close the arbitration without giving any opinion and refer the 
protest to the protest committee, and also consider submitting a rule 69 report to the 
protest committee. 

 
Q5.  Can the arbitrator’s opinion be binding? 
A5.  No.   
 
Q6.  The Post-Race Penalty is calculated as a percentage of which score? 
A6.  As a percentage of the score for Did Not Finish - see rule 44.3(c). 
 
Q7.  Do other boats move up one place in the results scores when a boat takes a 

Post-Race Penalty? 
A7.  No – see rule 44.3(c). The scores of the other boats shall not be changed; therefore, 

two boats may receive the same score. 
 
Q8.  Can a club use a Post-Race Penalty without RYA Arbitration? 
A8.  Yes. If stated in the notice of race and sailing instructions, the Post-Race Penalty can 

be available for boats. The penalty must be accepted before the protest time limit or, if 
a related protest has been scheduled, before the start of that hearing..  
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